New York City

maandag, mei 24, 2004

Theater District

Maandagochtend het laatste ontbijt buiten de deur en op weg naar de laatste attracties van onze tocht. Misschien goed om nog eens extra te benadrukken dat het geen zin heeft om het ontbijt in je hotel te gebruiken. Het is veel leuker om 's ochtends vroeg naar de daarvoor gebruikelijke locaties te gaan. Het eerste kopje koffie op je hotelkamer blijft natuurlijk wel nodig om wakker te worden.Times Square met al zijn billboards en geluiden en verkeer en de beklimming van het Empire State building. Oeps! Dat was druk toen we op Times Square boven de grond kwamen. We hebben nog gezocht naar de webcam, zodat we naar het thuisfront konden zwaaien, maar helaas niet gevonden.Zero visibility. Ja, ja, die Amerikanen weten ook wel hoe ze juridische claims moeten voorkomen. Maar we hebben wel op de 86e etage gestaan. Tenslotte is dat wat de toerist wil! Als je boven staat hoor je een voortdurende stroom geluid van beneden. Maar als je gericht luistert, hoor je het typische geluid van politiesirenes en brandweerauto's.

zondag, mei 23, 2004

Statue of Liberty/ Ellis Island

Op zondag een boottocht over de Hudson met stops bij het vrijheidsbeeld en Ellis Island. Achterom kijkend, op weg naar het vrijheidsbeeld heb je goed zicht op Manhattan. Het gat dat door het wegvallen van de Twin Towers is ontstaan, is goed te zien (hier zijn we overigens later die dag ook nog even langs geweest). Een foto van het vrijheidsbeeld is een verplicht nummer. Je kunt ook aan wal, maar door nog steeds voortdurende angst voor terroristische aanslagen, kunt je het vrijheidsbeeld niet beklimmen. Ellis Island, het hoogtepunt van ons bezoek aan New York. Als je hier langs de permanent ingerichte tentoonstelling loopt begrijp je beter waarom Amerikanen zo trots op hun land zijn. Het wordt ook wel het eiland van de tranen genoemd. Midden jaren tachtig van de vorige eeuw heeft men mensen geïnterviewd die hier in de jaren twintig waren aangekomen. Hun persoonlijke verhalen, veel kippevel. Begrijpelijk als je weet dat iedereen die met een kruis was gemarkeerd, in deze hal moest wachten hoe er over zijn of haar lot zou worden beslist. Eén op de acht immigranten onderging een dergelijk lot, een ratjetoe aan arme sloebers, zieken en criminelen. Erg indrukwekkend.

zaterdag, mei 22, 2004

Greenwich Village

De zaterdag is pas compleet als we inkopen heb gedaan in de enige stempelwinkel die New York rijk is: The Inkpad. We zijn er speciaal voor met de metro naar Greenwich Village gereisd. Het was meer dan de moeite waard!

Little Italy/ Soho

Na China Town loop je gewoon door naar Little Italy en Soho. De wijk van de kunstenaars, boetiekjes, artiesten en zaterdagmiddag gezelligheid. Een beker Starbucks koffie in de hand en je waant je Amerikaan tussen de New Yorkers. De mannen op de balk lijken echt, maar zijn van brons.

China Town

Een compleet andere wereld, waar je niets meer kunt lezen of verstaan. Je laat je neus de weg wijzen en volgt gewoon de geuren van verse vis en groenten. Je weet het natuurlijk wel, maar toch is het verrassend dat er wijken bestaan met zo'n eigen identiteit. Daar zouden we nog iets van kunnen leren met ons integratiebeleid. Alleen maar Chinezen. Dan bedoel ik niet zo zeer op straat, maar ook de markt, de winkels met Chinese handelswaar en de vrachtauto's die de logistiek verzorgen. Alleen maar Chinees. Nergens kom je iets tegen dat aan New York of Amerika herinnert.
Afgelopen zaterdag was Once upon a time in America op TV. Daarin zie je de maffia nog in China Town. Leuk, want wij hebben het beroemdste misdaadstraatje nog doorkruisd op onze weg door China Town.
De foto van de viswinkel geeft een klein beetje een indruk van de detailhandel in China Town. Ze zijn vergelijkbaar met kleine middenstanders, die verder in New York niet meer voorkomen. Druk bevolkt, zowel met vissen als met Chinezen.

Brooklyn Bridge

We hebben ons vooraf goed voorbereid. Zo wisten we dat je de brug niet vanuit Manhattan moet nemen. Het laat zich eenvoudig raden waarom. Je loopt dan met je rug naar Manhattan. De skyline is prachtig, maar toch ook weer niet zo indrukwekkend. Hij is eigenlijk mooier vanaf de boot naar het Vrijheidsbeeld.
Het was er erg druk. Blijf links lopen, want veel New Yorkers hebben er een sport van gemaakt om de brug per fiets over te gaan. Daarnaast zijn er natuurlijk veel joggers, maar dat fenomeen kom je overal in de stad tegen. Op de meeste plekken kun je door de planken vloer tussen de spleten de East River zien stromen; niet goed voor je evenwichtsorgaan.
De brug hangt voor het grootste deel aan staalkabels. Deze zijn verrassend klein in doorsnede. Als je bedenkt dat er onder de loopbrug een zes-baans snelweg loopt, dan wordt duidelijk dat hier een fraai staaltje engineering is afgeleverd. De brug is al een keer gerestaureerd. Dat zal nog wel een keer moeten, want van boven lijkt het toch al weer behoorlijk roestig.

Brooklyn Heights


We zijn naar Brooklyn Heights gegaan omdat we vanaf die kant over de Brooklyn Bridge wilden wandelen. Het weer zag er nogal dreigend uit, maar toch hebben we de gok maar gewaagd om door de wijk te wandelen. Het is dan wel verstandig om de wandelroute uit één van de vele New York-gidsen te volgen. Want als je de weg vraagt, helpen ze je aan de kortste route naar de brug, maar mis je net de mogelijkheid om foto's als deze te kunnen nemen. Brooklyn staat bekend om zijn brownstones (etagewoningen) en de groene uitstraling. Veel bomen, compleet met eekhoorns... .We hebben inderdaad een eekhoorn kunnen spotten. Overigens zijn deze iets groter dan die we in Nederland op de Veluwe hebben. Deze tweede foto is overigens een houten huis, één van de weinige in New York, niet alleen in Brooklyn maar ook in Greenwich Village te vinden. Dit buurtje is behoorlijk rustig, maar ik zal je gelijk maar een illusie ontnemen. Ook deze eenvoudige woningen hebben een waarde van enkele miljoenen. Ja, de dotcom-hype heeft ook nog wat blijvende effecten gehad. Helaas, bruin kan dit niet trekken.

Grand Central Station Clock

Dit is een plaatje van de bekende klok bovenop de informatiebalie van Grand Central Station. Met het flitslicht van de digitale camera is het nog mooier geworden dan in het echt.
De klok staat midden in de centrale hal van het Grand Central Station. Het is een voorbeeld van een geslaagde restauratie van één van de vele bekende plekken van Manhattan. Leuk om het nu een keer met eigen ogen te kunnen zien.

Grand Central Station

Dit is een overzichtsplaatje van de centrale hal. Vanaf hier gezien kun je links naar de perrons, aan de rechterkant zijn de loketten. We staan hier op één van de imposante marmeren trappen, geinspireerd op de Opera in Parijs.
Ook hier zie je dat er veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid in Manhattan. Deze mevrouw is in haar ééntje, maar op een ander moment hebben we ook meerdere drietallen gezien, zowel politieagenten als militairen, beide in volle uitrusting, inclusief zwaar geschut. De New Yorkers zijn er inmiddels aan gewend. Laat geen spullen onbeheerd achter. Ze worden niet gestolen, maar wel aan een grondige inspectie van veiligheidsmensen onderworpen.

Grand Central Station Restaurants

Dit is zo mooi. Je loopt er naar toe langs één van de drukke avenue´s. Volgens de boekjes een echte bezienswaardigheid, maar hier doe je toch indrukken op, waarvoor je er echt moet zijn geweest. Het contrast met de treinperrons is groot. En de kelder is gevuld met enorm veel eetgelegenheid. Als je de beroemde oesterbar wilt zien, moet je niet te vroeg komen. Maar ook zonder die te bezoeken, is er meer dan genoeg te zien. De tweede foto geeft een mooie indruk van de aandacht die is besteed aan de aankleding van de restaurants. De tafeltjes zijn van eenvoudig formica. Maar de zwart-wit foto's zijn prachtig. Toch wel heel iets anders dan de NS-stationsrestauratie in ons eigen land. Dit is een hoekje vlak bij de toiletten. Maar hier geen junks en ander gespuis dat niet met de trein hoeft. Overigens zijn ook alle treinen in Manhattan ondergronds.

vrijdag, mei 21, 2004

Central Park

Direct na aankomst even uitgerust in Central Park. Bij dit plekje kom je uit als je vanuit 8th Avenue het park binnenkomt. Direct valt op dat het park er prachtig uitziet. Je hebt er niet de rust, zoals in sommige parken van Amsterdam, maar je snapt wel waarom dit de long van Manhattan wordt genoemd. We hebben een bankje uitgezocht en ons eerste Amerikaans sandwich opgegeten. Alles is er: de zwervers, de joggers, de zakenmensen en de toeristen. Maar bovenal het prachtige groen, de vijver met goudvissen en de vele vogelsoorten. Op zondag uiteraard weer naar Central Park; met 30 graden en een vrije zondag de favoriete plek bij uitstek voor de bewoners van de stad.

Rockefeller Center


Deze foto is gemaakt op onze eerste middag in New York. We waren nog maar net aangekomen, maar vast besloten om niet te gaan slapen, maar direct de buurt te gaan verkennen. Geweldig! We zaten in de buurt van Lexington Avenue en 50th street. Vanuit het hotel zijn we gaan wandelen. Binnen enkele minuten waren we al bij één van de meest bekende plaatsen in Manhattan. Niet zo mooi als in de winter, maar ook in mei een leuke plek om even van de relatieve rust en het zonnetje te genieten.